ازدواج در ایران با خواندن خطبه عقد و اجرای مراسم عقد رسمیت مییابد. مراسم عقد برای عروس و داماد بسیار خاطرهانگیز و بهیادماندنی است زیرا روزی است که یکی شدن ابدیشان را جشن میگیرند. مراسم عقد ایرانی چه در محضر و چه در سالن عقد با آداب و رسوم و سنتهای خاصی همراه است که هر یک از خانوادهها مسئول انجام بخشی از آنها هستند.
آداب و رسوم مراسم عقد در ایران
در این مقاله قصد داریم در مورد آداب و رسوم و نحوه اجرای مراسم عقد در ایران و وظایف هر یک از خانوادههای عروس و داماد صحبت کنیم. اگر در آستانه برگزاری مراسم عقدتان هستید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
برای برگزاری مراسم عقد در محضر عقد چه نکاتی را در نظر بگیریم؟
پیش از هر اقدامی، ابتدا باید تاریخ روز عقد مشخص شده و هماهنگیهای لازم با محضر برای گرفتن نوبت در تاریخ معین شده صورت گیرد. توجه داشته باشید که معمولاً برگزاری مراسم عقد در مناسبتها و اعیاد ملی و مذهبی مرسومتر است و اگر شما نیز تمایل دارید زندگی مشترکتان را در چنین روزهایی آغاز کنید، باید برای تعیین وقت محضری از چند ماه قبل برنامهریزی کرده و اقدام کنید.
بهتر است سر ساعت در محضر حاضر باشید و مسئولین محضرخانه را از تعداد مهمانها مطلع کنید. نیازی نیست که مهمانان زیادی را به مراسم عقد محضری دعوت کنید. زیرا ممکن است منجر به ازدحام و شلوغی بیش از حد شود. بنابراین دعوت از اعضای اصلی خانواده و بزرگان فامیل کفایت میکند.
هزینه عقد در محضر تعرفه ثابتی دارد، مگر اینکه بخواهید از امکانات دیگری نیز استفاده کنید که بسته به نوع محضرخانه این امکانات یا خدمات ارائه شده متفاوت است. به عنوان مثال برگزاری مراسم در اتاق عقد، سفره عقد دیزاین شده، پذیرایی، عکاسی و فیلمبرداری از جمله خدماتی هستند که برخی از محضرخانهها به زوجهای جوان ارائه میدهند.
چه مدارکی برای برگزاری مراسم عقد در محضر لازم است؟
در ایران میبایست در اولین قدم پیش از اجرای مراسم عقد، انجام آزمایشات قبل از ازدواج و دریافت نتیجه آن است. البته در این مرحله تزریق واکسن کزاز برای عروس خانم ضروری است و برای داماد تنها درصورتی تزریق میشود که از خدمت سربازی اش بیش از 10 سال گذشته باشد. برای انجام این آزمایشات ابتدا به محضر مراجعه کرده و پس از تعیین وقت عقد، فرم مراجعه به آزمایشگاه را دریافت میکنید.
نکته مهمی که باید به آن توجه کنید، مدت زمان اعتبار فرم مراجعه به آزمایشگاه است. در واقع از زمان دریافت این فرم تا ارائه نتایج آزمایش تنها یک ماه فرصت دارید و در خارج از این بازه زمانی نتیجه آزمایش معتبر نخواهد بود.
مرحله بعدی، شرکت در کلاسها یا جلسات مشاوره پیش از ازدواج است. در این کلاسها آموزشهای لازم در مورد مسائل زناشویی، حقوقی و روانشناسی به زوجها ارائه میشود.
پس از اتمام کلاسها مدارک تائید شده مربوط به نتایج آزمایشات و شرکت در کلاسها به محضرخانه تحویل داده میشود.
سایر مدارک مورد نیاز جهت انجام عقد محضری در ایران عبارت اند از:
- اصل شناسنامه عروس و داماد و فتوکپی آن
- اصل کارت ملی عروس و داماد و فتوکپی آن
- عکس 4*3 زوجین
- شناسنامه یا کارت ملی پدر عروس (در صورتیکه ازدواج اول عروس خانم باشد) یا گواهی فوت پدر عروس به همراه شناسنامه پدربزرگ پدری (در صورتیکه پدر عروس در قید حیات نباشد)
- ارائه طلاق نامه یا گواهی فوت همسر سابق (در صورتی که ازدواج دوم عروس باشد)
- حضور سه شاهد مرد به همراه شناسنامه و کارت ملی
وظایف خانوادههای عروس و داماد در مراسم عقد ایرانی:
آشنایی با آداب و رسوم عقد ایرانی، شاید بهتر باشد در مورد وظایف هر یک از خانوادهها در مراسم خواستگاری یا بله برون صحبت شود، زیرا برخلاف گذشته، امروزه با تغییر سبک زندگی و در نتیجه برخی از سنتها و آداب و رسوم مراسم عقد و ازدواج، نمیتوان در این مورد نسخه یا الگوی ثابتی برای همه خانوادهها یا زوجهای جوان ارائه داد.
به طور کلی و مطابق سنتهای پیشین، معمولاً هزینه برگزاری مراسم عقد اعم از هزینههای محضرخانه و شام مراسم بر عهده خانواده عروس است. در برخی موارد نیز تهیه گل یا شیرینی برعهده خانواده داماد بوده و مابقی مخارج را خانواده عروس پرداخت میکنند. این رسومات تا حد زیادی به استان محل زندگی عروس و داماد و آداب و رسوم محلی و خانوادگی نیز بستگی دارد. در برخی استانها، خانواده داماد وظیفه پذیرایی از مهمانها را در منزل خانواده عروس عهده دار میشوند.
اما با توجه به شرایط اقتصادی فعلی، منطقیتر آن است که وظایف و مخارج مربوط به برگزاری مراسم عقد و عروسی با توافق زوجها و خانوادهها بین هر دو خانواده تقسیم شود تا به این ترتیب هزینه اضافی و وظایف سنگین به هیچ از خانوادهها تحمیل نشود.
امیدوارم از این مقاله لذت برده باشید./ تالارنت
سوالات، نقد و بررسی