با توجه به کاهش ازدواج یکی از راه کارهایی که مسئولان اتخاذ کردند افزایش وام میزان وام ازدواج تا 30 میلیون تومان است. اینکه چه شرایط و ظوابطی برای دریافت وام ازدواج از سوی مسئولین در نظر خواهند گرفت را در ادامه بررسی می کنیم.
در روزهای پایانی سال 97 خبری کام زوج های جوان را شیرین کرد و در میان اخبار مربوط به گرانی ها از افزایش قیمت مسکن و اجاره ها گرفته تا گرانی قیمت لوازم منزل و نیز افزایش قیمت ملزومات عروسی مانند اجاره تالار پذیرایی عروسی یا باغ تالار ، تشریفات عروسی ، تزئینات تالار عروسی و… ، توانست لبخندی را بر کنج لب های تازه عروس و دامادها بنشاند. آن خبر چیزی نبود جز وام 30 میلیون تومانی ازدواج به ازای هریک از زوجین.
افزایش مبلغ وام ازدواج از 15 میلیون به 30 میلیون تومان در سال 98 در حالی است که قیمت تالارهای پذیرایی عروسی و تشریفات مجالس در شهر تهران دو برابر افزایش داشته است و هزینه برگزاری یک عروسی در یک تالار پذیرایی ساده در کنار تشکیل یک زندگی مختصر با این مبلغ کمی سخت و غیر قابل توجیه به نظر می رسد.
با این حال به گفته محمد علی تندگویان معاون امور جوانان وزرات ورزش و جوانان این مبلغ برای زوج های شهرستانی رقم قابل قبول تری است.
وی با بیان اینکه پیشنهاد افزایش وام ازدواج پیش از این از سوی وزارت ورزش به مجلس ارائه شده بود، گفت: تنها بحثی که در مورد این افزایش وجود داشت مربوط به محل تأمین این بودجه بود و مجلس باید تصمیم میگرفت کدام ردیف را به این موضوع اختصاص دهد.
تصویب وام ازدواج 30 میلیون تومانی برای هر یک از زوجین در مجلس
محمد علی تندگویان با بیان اینکه امسال در مورد نحوه پرداخت وام ازدواج و تشویق جوانان به ازدواج پیشنهادات متفاوتی در مجلس مطرح شده بود، افزود: در نهایت افزایش مبلغ وام ازدواج به ۳۰ میلیون تومان برای هر یک از زوجین در کمیسیون تلفیق مجلس رأی آورد. همچنین مدت زمان بازپرداخت این وام ۵ سال تعیین شده است.
تندگویان در ادامه توضیح داد: افزایش این مبلغ در کمیسیون تلفیق مجلس به تصویب رسیده است و در نهایت کل لایحه بودجه در صحن علنی مجلس مورد رأی گیری قرار گرفته و برای اجرا به دولت ابلاغ میشود؛ بنابراین برای ابلاغ این دستورالعمل باید منتظر تصویب نهایی لایحه بودجه سال آینده بود.
چه کسانی مشمول دریافت وام 30 میلیونی ازدواج هستند
وی درباره مشمولان دریافت وام 30 میلیونی ازدواج نیز توضیح داد: افرادی که تا پایان سال درخواست وام ازدواج خود را تکمیل کرده و ضمن معرفی به شعبه بانک، در انتظار دریافت این وام هستند، مشمول وام ازدواج 15 میلیون تومانی میشوند. همچنین ممکن است افرادی که تشکیل پرونده خود را موکول به سال آینده میکنند، این وام را به دلیل تأخیر در تأمین بودجه، با فاصله چند ماهه و در اوایل سال 98 دریافت کنند و این دسته از افراد مشمول دریافت وام 30 میلیونی میشوند.
مهمترین مسئله در افزایش وام ازدواج، تامین منابع آن است. مخصوصا اینکه محل اصلی تامین مالی تسهیلات ازدواج، سپرده های قرض الحسنه مردم در بانک ها است و این منابع باید کفاف اعطای وام ازدواج ۳۰ میلیون تومانی را بدهد.
سپرده های موجود و مصرف نشده قرض الحسنه پس انداز، بازپرداخت اقساط تسهیلات قرض الحسنه، افزایش سپرده های قرض الحسنه پس انداز و بخش اندکی از سپرده های قرض الحسنه جاری، 4 منبعی است که می تواند برای اعطای وام قرض الحسنه مورد استفاده قرار گیرد. نکته قابل توجه این است که این منابع مردمی طبق قانون باید در مصارف مشخص از جمله وام ازدواج استفاده شود و بانک حق دخل و تصرف در آن را ندارد.
بررسی های انجام شده نشان می دهد منابع قرض الحسنه جدید در اختیار بانک ها در سال آتی از محل این چهار منبع، در مجموع 56 هزار میلیارد تومان خواهد بود که می تواند وام ازدواج 30 میلیون تومانی را پوشش دهد و 20 هزار میلیارد تومان مازاد آن نیز به سایر مصارف قرض الحسنه برسد.
تا پیش از افزایش وام ازدواج در سال 1395، بخش قابل توجهی از منابع قرض الحسنه مردم در بانک ها صرف امور غیرمرتبط از جمله وام به کارکنان بانکی می شد. در واقع با وجودی که مردم این منابع را با نیت های خیر در بانک سپرده گذاری کرده بودند و طبق قانون نیز بانک ها موظف بودند آن را به مصارف عمومی اعطا کنند، از این منابع جهت اعطای وام قرض الحسنه با بازپرداخت بلندمدت به کارکنان خود استفاده می کردند که یک تخلف آشکار بود.
اما با افزایش ۳ برابری مبلغ وام ازدواج از سه میلیون به 10 میلیون تومان در سال 1395، هرچند تصور می شد صف اعطای وام و ثبت نام وام افزایش یابد، اما این چنین نشد و با پیگیریهای بانک مرکزی، نه تنها صف وام ازدواج کاهش یافت، بلکه انحراف منابع قرض الحسنه نیز کم شد و اعطای وام به کارکنان بانکی از منابع قرض الحسنه نیز ممنوع گردید. ولی الله سیف رئیس کل وقت بانک مرکزی هم در مراسم دهمین سالگرد تاسیس بانک قرض الحسنه مهر ایران در تاریخ ۲۰ آذرماه پارسال صراحتا این موضوع را تایید کرد که از زمانی که مبلغ وام قرض الحسنه ازدواج به ۱۰ میلیون تومان رسید، انحراف منابع قرض الحسنه کاهش یافته است.
در سال جاری و پس از افزایش قابل توجه نرخ ارز، هزینه های ازدواج نیز افزایش قابل توجهی داشت. در سمت هزینه های عروس، تامین کلیه اقلام جهیزیه با افزایش ۲ تا ۳ برابری مواجه شد. در سمت هزینه های داماد نیز تامین مسکن و نرخ اجاره بها در کلیه نقاط تقریبا ۲ برابر شده و تهیه مقدمات عروسی مانند تالار پذیرایی عروسی نیز با افزایش قابل توجه روبرو شده است.
با افزایش ۲ تا ۳ برابری هزینه های تشکیل خانواده، بدیهی است که تسهیلات حمایتی از ازدواج نیز باید افزایش یابد. در واقع، تنها سیاست کشور در حمایت از ازدواج جوانان باید متناسب با هزینه های تشکیل خانواده باشد تا اثرگذار واقع شود.
با این حال زوج ها برای ثبت نام وام 30 میلیونی گرفتن وام و فراهم کردن شرایط دریافت وام ازدواج همواره با مشکلات و چالش های گوناگونی مواجه هستند. بانک ها برای پرداخت وام ازدواج به جوانان همیشه از آنها ضامن های متعدد با گواهی کسر از حقوق درخواست کرده اند. این نوع ضامن به ویژه در سال های اخیر که دولت و ارگان های حاکمیتی دیگر کارمند رسمی جذب نمی کنند، به سختی پیدا می شود. لذا ضروری است بانک مرکزی با همکاری بانک ها، زمینه را برای تسهیل در شرایط ضامن ها ایجاد کند و این مانع را از پیش پای جوانان بردارد.
در سال ۹۶ بانک مرکزی طی مصوبه ای، هشت نوع ضامن برای تسهیل دریافت وام ازدواج معرفی نمود که یکی از این ضامن ها، حساب یارانه افراد و خانواده های آنها بود. هرچند آن مصوبه به درستی اجرا نشد و بانک ها بعضاً از آن سر باز زدند، اما بررسی ها نشان می دهد اجرای آن می تواند شرایط وام ازدواج معرفی ضامن برای جوانان را ساده تر کند.
هرچند اختصاص مبلغ سی میلیون تومان به هریک از زوجین که در مجموع 60 میلیون تومان خواهد شد، مشکلات ازدواج جوانان را به طور کامل حل نخواهد کرد، اما کمک بزرگی در این زمینه خواهد بود و تنها سیاست کشور در حمایت از تشکیل خانواده را بهتر خواهد کرد.
در صورت ارائه اخبار جدید این خبر تکمیل می شود.
از طریق سایت تالارنت تالار عروسی خود را ارزان رزرو کنید …
در همین رابطه ببینید :
سوالات، نقد و بررسی